Patutkah anda risau iPhone anda akan meletup?

Sudah pasti anda akan risau sekiranya iPhone anda akan meletup! Ini kerana iPhone akan berada dalam pegangan kita di setiap masa; di dalam kocek seluar ataupun di tangan kita. Ini adalah situasi yang paling kita geruni jika ianya berlaku. Namun begitu, kita haruslah mengambil tahu sedikit sebanyak tentang iPhone terlebih dahulu. Saya yakin tidak ada seorang pun yang menginginkan kemalanganyang tragik seperti iPhone meletup ini berlaku. Berbalik kepada topik kita hari ini, perlukah kita risau tentang perkara ini? Jawapannya adalah tidak sama sekali!

Apakah sebenarnya yang berlaku pada Samsung Galaxy Note 7

Mungkin anda pernah dengar tentang kejadian berkaitan dengan Samsung Galazy Note 7. Kejadian ini berlaku pada tahun 2017, dan ini mengakibatkan semua model tersebut dipulangkan ke pihak Samsung bagi tujuan pembaikan semula. Disebabkan oleh kes ini, terdapat larangan untuk membawa model telefon itu menaiki pesawat bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku. Walaupun pihak Samsung telah membuat pembaikan ke atas telefon ini, namun ianya masih juga dilarang untuk bawa menaiki pesawat sama sekali. Tetapi apakah faktor yang membuatkan telefon ini meletup?

Pembakaran tidak akan berlaku secara tiba-tiba melainkan ianya berpunca daripada sesuatu perkara itu. Puncanya adalah daripadad bateri telefon itu sendiri dimana berlakunya litar pintas yang memulakan kebakaran dan mengakibatkan letusan kecil dan memulakan kebakaran. Sebab utama boleh berlakunya kebakaran kepada sesebuah telefon adalah berpunca daripada bateri. Untuk pengetahuan anda bateri Lithium Ion mempunyai kopmposit yang mudah terbakar, bergantung kepada keadaan iaitu sekiranya terdapat kebocoran pada bateri tersebut. Apa yang dimaksudkan dengan letupan itu bukanlah letupan yang besar dan menakutkan, ianya hanyalah disebabkan litar pintas yang membuat komponen-komponen litar itu terbakar.

 

Pernahkah berlakunya sesebuah iPhone itu meletup?

Terdapat beberapa laporan mengatakan iPhone pernah meletup dan punca utamanya adalah daripada bateri. Perkara ini secara nisbahnya sangat lah sedikit. Ini kerana kita tidak mendengar apa-apa maklumat lanjut berkenaan dengan isu ini. Untuk pengetahuan anda, pihak Apple telah pun mengeluarkan hampir 1 juta iPhone dan tidak ada sebarang isu berkaitan dengan masalah ini. Saya ingin menggunakan metafora bagi kes ini untuk kefahaman semua. Sebagai contoh, kemungkinan untuk anda disambar kilat pada satu tahun itu amatlah sedikit, begitulah sekiranya kita mengkaitkan dengan isu ini.

 

Punca-punca berlakunya telefon pintar meletup

Terdapat beberapa sebab-sebab berlakunya sesebuah telefon itu meletup. Salah satunya adalah daripada hardware. Kebanyakannya adalah disebabkan oleh bateri. Bateri yang rosak adalah punca untuk berlakunya isu ini. Selain itu, iPhone anda tidak sepatutnya berada pada tahap kepanasan  45 darjah Celcius. Sekiranya iPhone anda terdedah pada kepanasan yang melampau, ini mengakibatkan iPhone anda mengalami kerosakan dalaman yang secara tidak langsungnya mengakibatkan kebakaran. Anda juga dinasihatkan untuk tidak menggunakan casing yang mengelakkan peredaran udara jika iPhone itu panas. Penggunaan aksesori yang bukan original juga memainkan perasan dalam hal ini dan anda sangatlah digalakkan untuk menggunakan produk yang original daripada Apple untuk keselamatan diri dan iPhone anda.

 

Tanda-tanda bateri anda mempunyai masalah dan memerlukan penukaran

Antara tanda-tanda bateri anda mempunyai masalah dan memerlukan penukaran adalah sekiranya bateri anda kembung. Ini dapat dilihat dengan jelas kerana bateri kembung akan membuatkan LCD anda terangkat sedikit daripada housing iPhone anda. Selain daripada itu, anda mungkin ingin menghantar iPhone anda ke pusat servis sekiranya iPhone anda berasa panas dan tidak surut dalam jangka masa yang panjang. Anda tidak seharus mengecas IPhone anda sekiranya bateri itu kembung untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku. Anda dinasihatkan supaya membawa iPhone anda ke pusat pembaikan secepat mungkin.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest